top of page
AdobeStock_294312676.jpeg

Information brochures

קטרקט בכלבים

מהו קטרקט?

קטרקט הוא הופעת עכירויות הגורמות אובדן של שקיפות העדשה. עקב כך, פוחתת כמות האור שנכנסת לעין, והראיה נפגעת. העכירות בדרך כלל פרוגרסיבית, קרי היא תחמיר.
ככל שהעכירות מחמירה, נכנס פחות אור לעין. כאשר העדשה מגיעה לאטימות מוחלטת, כלל לא נכנס אור לעין ולכן היא מתעוורת.

 

מהן הסיבות להופעת קטרקט?

תורשה היא הסיבה השכיחה ביותר להופעת קטרקט, ההורים "הורישו" את התכונה הזו לדור הבא, מתוך כך יש גזעי כלבים אצלם ידועה שכיחות גבוהה להופעת הקטרקט. אין הדבר אומר כי הקטרקט מופיע עם הלידה, זה יכול להתפתח ולבוא לידי ביטוי בכל שלב של חיי הכלב, לרוב מופיע בגיל ביניים.  סיבות שכיחות נוספות להופעת קטרקט כוללות סכרת, דלקת תוך עינית, טראומה ועוד. 

 

האם קיים טיפול תרופתי למניעת התקדמות הקטרקט?

נכון להיום לא ידוע טיפול תרופתי מקומי (כגון טיפות עיניים) שיכול להאט ו/או למנוע את קצב התקדמות הקטרקט. כאשר הקטרקט מתפשט על כ-50% משטח העדשה, טיפול תרופתי מקומי נועד אך ורק למנוע ו/או לשלוט בדלקת תוך עינית הנגרמת על ידי הקטרקט. 

בהיעדר טיפול עיניים לכלב הסובל מקטרקט מתקדם תתפתח דלקת חריפה העלולה להוביל להתפתחות תנאים לגלאוקומה, הפרדות רשתית ובעיות נוספות. 

 

כיצד מטפלים?

ניתוח קטרקט הוא עודנו הדרך היחידה לשיפור הראייה במטופלים הסובלים מקטרקט. במהלך הניתוח מוציאים את הקטרקט (את העדשה העכורה או האטומה). הניתוח מתבצע באמצעות מכשיר אולטרה-סאונד (Phacoemulsification) המנפץ את העדשה ושואב את הרסיסים. מדובר בניתוח מורכב ועדין, המתבצע תחת מיקרוסקופ, ודורש מיומנות רבה וציוד משוכלל. הצלחת הניתוח תלויה בהרבה משתנים, אך בראש ובראשונה על בריאות המטופל ומצב העין. למען הסר ספק, הניתוח מבוצע אך ורק על ידי רופאי מחלקת עיניים.סטודנטים אינם נוטלים חלק בניתוח ,הם צופים בו בלבד.

 

מתי הזמן הנכון לניתוח ? 

באופן אידיאלי הניתוח מבוצע כאשר דרגת בשלות הקטרקט מתקדמת באופן שקיימת הפרעה לראייה, עם זאת, המתנה ארוכה מדי עלולה לגרוע מסיכויי ההצלחה. 

 

האם כל כלב מועמד לניתוח קטרקט?

תנאי הכרחי לכך שהניתוח ישיב למטופל את הראיה הוא שהרשתית תקינה. הרשתית דומה לסרט צילום במצלמה – היא איבר המתרגם אור לתמונה. אם יש מחלת רשתית, הרי שגם ניתוח מוצלח לא ישיב את הראיה. מאחר והקטרקט מפריע לנו לבדוק את הרשתית, חובה לבצע בדיקה של תיפקוד הרשתית לפני הניתוח. הבדיקה נקראת ERG, ובמהלכה נבדק התיפקוד החשמלי של הרשתית. זו איננה פולשנית, ומבוצעת בערות; אלא אם כן הכלב מאוד מרוגש או אגרסיבי ואז יש לטשטשו קלות, או לבצע זאת בהרדמה. רק במידה והבדיקה תוכתר בהצלחה נקבע תור לניתוח. אם, חס וחלילה, מתברר שהרשתית אינה תקינה, אין טעם בניתוח. בנוסף טרם הניתוח נבצע בדיקות הדמייה באמצעות אולטראסאונד על מנת לשלול בעיה מבנית במקטע האחורי של העין וכן בדיקת גוניוסקופיה (בדיקת זווית הניקוז של העין), מאחר ואם זו איננה תקינה היא יכולה להצביע על נטייה אפשרית לגלאוקומה ונטייה אפשרית לסיבוכים לאחר הניתוח.

האם יש צורך בטיפול כלשהו אם המטופל נמצא שאיננו מועמד לניתוח?

ללא קשר אם הכלב יעבור ניתוח או שלא (למשל אם לא עבר בהצלחה בדיקת ERG), עליו להיות מטופל באמצעות טיפול מקומי אנטידלקתי (סטרואידים או לחילופין נוגדי דלקת שאינם סטרואידים) בשל הדלקת הנגרמת עקב הקטרקט עצמו. שליטה ובקרה אחר הדלקת עשויה להיות ההבדל בין עין עיוורת שאיננה כואבת להתפתחות תנאים לעליית לחץ תוך עיני=גלאוקומה הבאה לידי ביטוי בעיוורון כואב!!! 

גם אם לא ניתן לנתח את הכלב מכל סיבה, אין זה אומר שאיכות חייו תהיה ירודה בהכרח, יש לבצע מספר התאמות קלות עבורך ועבור כלבך אשר יסייעו בשמירה על איכות חייו, כך שיהיה שמח ומאושר. אנו נמליץ על מספר שינויים שיקלו עליכם, בנוסף נשמח להפנות אתכם למספר אתרי אינטרנט המרכזים "טיפים" ומידע רב על התנהלות עם כלבים עיוורים. 

 

מה עם חדות הראיה אחרי הניתוח?

השאיפה היא להשתיל עדשה מלאכותית במקום העדשה הקטרקטית, כדי להחזיר לכלב את חדות הראיה המקורית. עם זאת, במצבים מסויימים לא ניתן להשתיל עדשה (למשל, עקב סיבוכים במהלך הניתוח). גם במצבים אלו, במידה והניתוח מצליח, נשיב לכלב את ראייתו  מאחר והוצאנו את העכירות או האטימות שפגעה בראיה, אך במקרים אלו חדות הראיה תהיה פחותה.

 

אם למטופל קטרקט בשתי העיניים יבוצע הניתוח בשתי העיניים ?

הניתוח יכול להתבצע בעין אחת או בשתיהן, על פי רוב, אם שתי העיניים מועמדות לניתוח, יבוצע הניתוח בשתיהן באותה ההרדמה הן על מנת למנוע הרדמה נוספת וכן כדי להוריד את עלויות הניתוח (לו היה מבוצע בכל עין בנפרד). 

 

האם נדרשות בדיקות טרם הניתוח?

על מנת לבחון האם המטופל מתאים לביצוע הניתוח, ראשית יש לבצע בדיקות לוודא שהוא יכול לעבור את ההרדמה בשלום. לשם כך, בחלק מהניתוחים, ניוועץ במומחה מטעם מחלקת הרדמה ו/או מחלקת רפואה פנימית על מנת לשלול סיכונים מיותרים.

כתלות בגיל הכלב, נבצע בדיקות דם, אקג וצילומי רנטגן. 

במקרים רבים, הקטרקט נגרם עקב סכרת, אותה יש לייצב לפני הניתוח. במידה ויש בעיות נוספות (בעיקר דלקות חניכיים או מערכת שתן) יש לטפל בהן לפני הניתוח. בדיקות אלה ניתן, לבצע אצל הוטרינר המפנה.

 

מה קורה אחרי הניתוח?

המטופלים ישהו כיממה לאחר הניתוח בבית החולים על מנת לקבל טיפול תרופתי אינטנסיבי ולניטור צמוד על ידי צוות טכנאים מיומן (כן, גם בלילה).  יש להבין כי בבני אדם ניתוח קטרקט גורם לדלקת מינימלית, ולכן הטיפול בחולה לאחר ניתוח כולל רק טיפות עיניים למספר ימים בודדים. מאידך, בכלבים הניתוח גורם לדלקת מאוד סוערת.  לכן, אנו מתחילים את הטיפול (בטיפות) עוד לפני הניתוח. לאחר הניתוח, הכלב משוחרר עם טיפול אינטנסיבי, הכולל מספר סוגי כדורים ומספר סוגי טיפות (וגם "קולר אליזבטני" למשך שבועיים,שלושה). 

קיימת הגבלת פעילות למשך תקופה של חודש כולל ריצות, קפיצות ומשחקים. בנוסף לכך, יהיה עליכם לשוב לביקורות. תדירות הטיפול והביקורות תיפחת בהדרגה, אבל בדרך כלל נדרשות מינימום 2 ביקורות בחודש הראשון לאחר הניתוח. טיפול בטיפות עשוי להימשך חודשים רבים. 


 

לפני שתסכימו לניתוח, עליכם לשקול היטב אם תוכלו לטפל כנדרש ולהגיע לביקורות, שאם לא כן, סיכויי הצלחת הניתוח יורדים פלאים.


 

מהם סיכויי ההצלחה?

מובן שיש סיכון הנלווה לכל הרדמה, אולם הוא מינימלי אם הכלב עבר בהצלחה את הבדיקות שלפני הניתוח. לגבי הניתוח עצמו, הרי ברור שבשום ניתוח אין 100% הצלחה. בניתוח קטרקט, אחוזי ההצלחה הם כ-90%-85% כלומר, ברוב המקרים הניתוח משיב לכלב את ראייתו. גם אם לא בטווח המיידי שלאחר הניתוח.

בתוך מספר שבועות. כאמור, ייתכנו סיבוכים אפשריים, הכוללים דלקת תוך עינית (אובאיטיס), גלאוקומה, כיבים ובצקות בקרנית, זיהומים,ואף היפרדות רשתית.

 

 






 

לפני אחרי

bottom of page